13 Haziran 2013 Perşembe

E TİCARET HELALMİDİR?


     

                                                                          E TİCARET HELAL MİDİR?


     
 Eticaret denilince akla ilk gelen sorulardan biri de  bu ticaret şeklinden kazandığımız paranın helal 
olup olmadığıdır.Bu konuda araştırma yapan her e ticaret meraklısı ilk olarak  Peygamber efendimizin " Elinde olmayan şeyi satma." hadisi  şerifi ile karşılaşmaktadır.Böyle bir hadisle karşılaşmak e ticaret meraklılarını bir an düşündürmekte ve e ticaretten vazgeçmelerine sebep olmaktadır.
         
           Ancak hadisin söylendiği olayı ve durumu  göz önüne alacak olursak cihan sultanının bu sözü neden söylediğini tam olarak kavramış olacak ve ve bu konudaki tereddütlerimizden de kurtulacağız.Efendimiz (sav) " Elinde olmayan şeyi satma." Hadisi ile hem satıcının hem de alıcının mağdur olmasını önlemeyi amaçlamış ve bu sözü ifade etmiştir.Çünkü 1400 sen öncesinde insanlar ellerinde olmayan bir malın özelliklerini bilemez , malı tedarik edip edemeyeceklerini veya tedarik süresini kestiremezlerdi. Örneğin mal tedarik edilirken kervan saldırıya uğrarsa, o malın gelmesi hem uzun sürer hemde malda  bazı değişiklikler  olabilirdi.
 
    
        Ancak günümüzde teknolojinin gelişmesiyle satılan ürünün tüm özellikleri alıcıya en ince ayrıntısıyla sunulmakta ve üründe herhangi bir değişiklik olmadan, taahhüt edilen süre zarfında alıcıya eksiksiz bir şekilde ulaştırılabilmektedir. Ürün alıcıya ulaştığında alıcıda herhangi bir memnuniyetsizlik olursa da koşulsul şartsız geri ödeme veya değişim yapılmaktadır.
         
           Tüm bu kriterlerin sağlandığı bir  e ticareti yapmanın dini anlamda hiç bir sakıncası yoktur bilakis efendimiz (sav) malın onda dokuzunun ticarette olduğunu ifade ederek ümmetine bu yolda ışık tutmuştur.
 E ticaret hakkındaki sorular maalesef muhafazakar bir hayat tarzına sahip insanlar tarafından iyi bir şekilde idrak edilememekte ve e ticaret yapmakta geri kalınmaktadır.
      
  Şu akıldan çıkarılmamalıdır ki;
 Allah Rasulünün  "Dürüst mümin tüccar kıyamette şehitlerle beraberdir buyurmaktadır." şekilnde bir hadisi vardır 







1 yorum :

Konuyla ilgili sorularınızı elimden geldiğince cevaplamaya çalışacağım teşekkürler